Výběr blogovací blatformy část 1. - Blog.cz


Každý, kdo si pohrává s myšlenkou založení blogu, je stavěn před jedno zásadní rozhodnutí - totiž na jaké blogovací platformě začít? Jsou dva způsoby, jak se s tím vypořádat: skočit po první platformě, která se namane (obvykle to bývá ta o které je nejvíc slyšet, nebo ta, kterou používá některý z vašich oblíbených blogerů).

A nebo můžete důkladně prozkoumat všechny možnosti, zvážit všechny jejich klady a zápory a až potom se rozhodnout, která je pro vaše potřeby nejvhodnější. Já sama jsem vyskoušela všechny z těch nejčastějších blogovací platforem, které různí blogeři používají, a proto jsem se rozhodla sepsat sérii článků, které by vám mohli pomoct v rozhodování.

Dnes se zaměřím na platformu Blog.cz.

Cena Zdarma
Doména jmenoblogu.blog.cz
Hosting Součástí
Úpravy HTML/CSS Ne
Responzivita Ne

Blog.cz je jediná, čistě česká blogovací šablona, které se tady budu věnovat. Funguje od roku 2005 a v současné době jej provozuje společnost CET 21 spol. s r.o., která mimo jiné vlastní i všechny televizní kanály skupiny Nova.

Jak to funguje?

Blog si založíte lehce pomocí účtu, který je společný pro všechny weby společnosti CET 21 spol. s r. o. K registraci potřebujete zadat pouze váš e-mail a jméno blogu (které si nemůžete změnit), souhlasit s podmínkami a kdoví, proč, tam mají i několik otázek typu "Kolik očí má pes?" či "Které zvíře štěká?" se zaškrtávacími odpověďmi.

Po potvrzení registrace vás pustí do administrace vašeho blogu, kde budete vyzváni, abyste svému blogu dali název (pozor, neplést s doménou) a vybrali pro něj jednu z výchozích šablon.

Takto vypadá administrace na blog.cz - a to konkrétně karta s editorem článků. Ke každému článku můžete vložit jeho název, jméno autora a přiřadit jednu rubriku a anketu, které se bude zobrazovat pod článkem.

administrace blog.czK dispozici máte docela klasický textový editor typu WYSIWYG (What You See Is What You Get) i poněkud primitivní HTML editor, se kterým ovšem nemám ty nejlepší zkušenosti...

Ve svých článcích můžete používat tučný text i kurzívu, jeden typ nadpisu,obrázky, seznamy, všechny možné typy zarovnání, barev a pozadí textu, tabulky a možnost vložení videa a emotikonů. Přidáním vodorovného oddělovače můžete zobrazit jen část článku a dovolit čtenářům, aby si jej přečetli celý po kliknutí na odkaz "Celý článkek".

Jak upravit vzhled

Jedna z výchozích šablon na Blog.cz

Na Blog.cz se dá vzhled blogu upravit v jednoduchém editoru měněním barev a přidáváním obrázků. Máte na výběr z deseti fontů a nekonečné spousty barev a s trochou cviku a trpělivosti se vám jistě podaří vyrobit svému blogu originální kabátek.

A kdyby ne, je tu spousta lidí, kteří vám rádi vyrobí vzhled blogu. (Stačí jen trochu hledat.)

Mimochodem vidíte ty reklamy? Jenom na hlavní stránce svého ukázkového blogu jsem napočítala čtyři. Tak si Blog.cz vydělává na živobytí. Jako autor blogu máte možnosti si některé z nich (ne všechny, jen ty vyskakovací) vypnout v nastavení. Co se zobrazí v těch zbývajících ovšem nemáte možnost nijak ovlivnit.

Můj názor na Blog.cz

Blog.cz je na ovládání velmi jednoduchý a každý je schopen se s ním rychle naučit. Ovšem také nenabízí tolik možností jako konkurenční platformy. Nemůžete vložit žádnou funkci třetí strany (např. Google AdSense nebo vlastní emailový newsletter), ale musíte se spokojit s tím, co Blog.cz nabízí.

Z technického hlediska také zastarává a přestává splňovat standardy pro webové stránky. (Například není responsivní - nemá vzhled přispůsobený pro mobily, tablety,...) Je docela možné, že celý systém nebyl aktualizován od roku 2010. (To jsou ovšem jen dohady.)

Na druhou stranu tam dobře funguje komunita blogerů. Vybrané články a blogy dostanou svou chvilku slávy na hlavní stránce Blog.cz stejně jako články na takzvané "Téma týdne", o kterém může každý hlasovat. A komu se podaří dostat na hlavní stránku, má návštěvnost i komentáře zajištěné. (Věřte mi, zažila jsem to dvakrát.)

Pro koho je Blog.cz?

Blog.cz není určený pro blogery, kteří mají se svým blogem velké plány. Je pro nenáročné lidi, kteří hledají komunitu a touží po radosti z blogování. Pokud takovým člověkem nejste, nemá smysl si blog na Blog.cz zakládat.

A co si o Blog.cz myslíte vy?

8 komentářů:

  1. Ja som tam blogovala šesť rokov. Bolo to tam fajn, je to skutočne jednoduché, ale skôr pre tých začiatočníko, ktorí ešte ani nevedia, či im to s blogom vydrží. Ja som strašne rada, že som odtiaľ odišla. Plánujem o tom písať článok - respektíve o mojom pohľade na blog.cz po odchode. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, nemohla bych souhlasit víc. Pro začátečníka a na zkoušku je to stále skvělé místo.

      Vymazat
  2. Na blog.cz som si založila svoj prvý blog a potom neviem koľko ďalších. Je to jednoduché a prehľadné. Osobné som zažila keď tam neboli vôbec reklamy (tusim)... Stačil mi, desing/lay či layout som si vedela spraviť podľa seba a super :-) odišla som pretože som chcela zmenu a už som sa cítila stará na tento druh blogov. I keď tam mám stále svoj blog (6 rokov), ktorý ale stagnuje. :-) inak ako super a vždy to bude srdcovka. Komunita je nezvyčajná a keď sociálne siete ešte nemali takú boom dalo sa získať skvelú návštevnosť a nájsť tam kvalitné blogy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář! :) Na Blog.cz bez reklam si nepamatuji (ale chápu je, provoz serverů není zadarmo). Vytvořit design na blog je tam velmi jednoduché, takže se málokdy stalo, že by stovky blogů vypadaly stejně (jako je to třeba na Bloggeru), což je určitě velké plus.

      Vymazat
  3. Na blog.cz začínal snad každý. Na první blogy je to super, ale pokud se člověk chce blogovani brat vážně, měl by zapremyslet o jiném serveru.

    gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, Janie! :) Naprosto s tebou souhlasím, Blog.cz není špatný na zkoušku, aby člověk zjistil, jestli ho blogování vůbec bude bavit. Ale hned jak zjistí, že má s blogem větší plány, je potřeba dát od něj ruce pryč.

      Vymazat
  4. Kdysi jsem blog na týhle platformě měla - bylo mi asi 14. :D Bylo to tam fakt jednoduchý, ale co mě teda pěkně iritovalo, byla ta komunita. Blog vlastně skoro nikdo pořádně nečetl - každý jen napsal do komentářů "Obíhám" - jakože ten tvůj blog teda navštívil. Ale to bylo všechno. :D
    Jinak tam bylo celkem jednoduchý vytvářet designy a já už v tý době celkem skvěle ovládala Photoshop - takže jsem tvořila i složitější designy "na zakázku", včetně různých klikacích tlačítek, bannerů a podobně, a to mě neuvěřitelně bavilo :)
    Michelle B - blog
    Facebook - portfolio :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář! :) Na Blog.cz začínal skoro každý, i já, ale s komentáři typu "Obíhám" jsem se nikdy nesetkala. (Možná proto, že už tehdy - před dvěma lety - si lidé na systém spřátelených blogů docela často stěžovali a tak jsem se do toho raději nikdy nezapojila.) Naopak komentáře pod mými články (když už nějaké byly) byly vždycky velmi "kvalitní".

      Vymazat