10 věcí, co na blogu (ne)potřebujete

10 věcí, co na blogu (ne)potřebujete

Článků o blogování nikdy nebude dost. Vlastně si myslím, že každý bloger by měl občas takový článek napsat a podělit se s ostatními o svoje poznatky... Tady jsou ty mé:

Chtěla bych ovšem zdůraznit, že tento článek je velmi subjektivní a je tedy naprosto v pořádku, když z některými body, které jsem tu uvedla, nebudete souhlasit. Máte mé svolení si své názory obhájit v komentářích pod článkem.

Co na blogu nepotřebujete?

Začněme pěti body s věcmi, které na svém blogu určitě nepotřebujete. A přece je na českých blozích vídám až příliš často...

1) Dvě postranní menu

Pokud někdy vůbec byla doba, kdy bylo cool mít tří-sloupcový blog, tak už určitě dávno pominula. Váš blog není tištěný časopis, abyste museli využít každý milimetr volného prostoru.

Naopak se můžete maximálně soustředit na to, co je opravdu důležité (což by měl být váš obsah!) a snažit se u toho udržet čtenářovu pozornost. Přece se nepatláte hodiny a hodiny s příspěvkem jenom proto, aby se pak ztratil mezi všema těma opičárnama, co máte kolem něj...

Nemějte tří sloupcový blog

Jedno menu naprosto stačí! (A to si pamatujte.)

2) Text zarovnaný na střed

Na většině webů jsou texty zarovanané nalevo. A je k tomu dobrý důvod. V českém (i slovenském) jazyce se čte a píše zleva doprava. Když čtete, vaše oči přejíždějí od začátku (který je vlevo) po řádku doprava. Když dojdou na jeho konec, vrátí se zase zpátky doleva.

Když je text zarovnaný vlevo (nebo do bloku) mají to vaše oči jednoduché: vrátí se vždycky na stejné místo - jen o kousek níž. Jenže když svůj text zarovnáte na střed, začátek řádku je pokaždé jinde a čtení se rychle stane o dost namáhavějším.

Své texty proto zarovnávejte vlevo (nebo do bloku - to taky není úplně hrozné) a zarovnání na střed si šetřete pro nadpisy a obrázky!

3) Obrovský mrak štítků

Mrak štítku na Bloggeru je špatně
Představte si, že jste na blogu a vzpomenete si, že jste na něm kdysi dávno četli článek třeba o přátelství a chcete si jej přečíst znovu. Jenže jak jej najít?

Na blogu není žádné vyhledávací pole (návod na přispůsobení již brzy) a kdo ví, jak je ten článek starý, takže není divu, že se vám nechce proklikávat daleko do minulosti a zkoumat každý příspěvek v historii blogu.

Jediné, podle kterého by se dal najít, je takovéhle (a už jsem viděla i mnohem delší) mračno štítků. Schválně jak dlouho by trvalo vám najít v něm nějakou zmínku o přátelství?

Já sama bych to asi vzdala dřív, než bych štítek "kamarádi" našla...

4) Navigační lišta Bloggeru

Nic nekřičí "blog na Bloggeru" do všech stran tak moc, jako jeho navigační lišta. Vlastně na ní není vůbec nic špatného, naopak by docela efektivně vyřešila problém z předchozího bodu...

...Ale já jsem s ní odjakživa měla jeden problém: je ošklivá a vcelku k ničemu (pokud máte dobře zrealizovaný blog). Proto ji odstraňte dřív, než některý z vašich čtenářů klikne na "Další blog»" a bude nenávratně pryč.

5) Angličtina

Tohle téma bylo už tolikrát omílané, takže to vezmu rychle:

Jsou vaši čtenáři z Česka / Slovenska? Pište všechno česky nebo slovensky.
Jsou vaši čtenáři z celého světa? Pište všechno anglicky.

Jednoduše nemíchejte dva jazyky do jednoho článku. Nebudu vás odrazovat od zdokonalování vaší angličtiny (naopak jen do toho!), ale zkuste vymyslet nějaký způsob, jak tyto dva jazyky od sebe oddělit.

Co na blogu potřebujete?

tipy pro blogery

Teď, když máme to horší za sebou, můžeme se pustit do pětice věcí, které by na vašem blogu naopak neměli chybět.

1) Navigace

Pokud píšete o více než o jednom tématu, je užitečné je mít všechna oddělená tak, aby se v nich vaši čtenáři dokázali orientovat. Ideální je například dát seznam vašich hlavních témat do postranního menu nebo do navigační lišty.

V každém případě se ovšem snažte mít názvy kategorií co nejvýstižnější a držte jejich počet na minimu. Dlouhý seznam štítků je stejně neužitečný, jako když z nich máte už zmiňovaný mrak.

2) Vlastní obsah

Ráda bych věřila, že všichni, co tento příspěvek čtete jste nikdy neokopírovali cizí text či fotografie a nevydávali jej za vlastní, nicméně incident, kterého jsem byla svědkem před několika týdny, mě sem nutí zařadit i tento bod.

Je v pohodě, když vaše texty nebudou perfektní, časem a praxí se určitě zlepšíte, věřte mi. Ale krást články rozhodně není řešení. Nehledě na to, že tím porušujete autorská práva, za což byste mohli dostat nemalé pokuty (jsou lidé, co by o tom mohli vyprávět).

3) Dobrý projev

Je sice naprosto v pořádku, když vaše příspěvky nebudou dokonalé, ale vy byste měli dělat všechno proto, aby byly. A to jak po stránce gramatické (což by měla být samozřejmost), tak po té stylistické.

Gramatika je jednoduchá a učíte se ji už od první třídy. Se stylistikou je to horší... Někdo má na psaní talent a tak se cvikem už jenom zlepšuje. A kdo talent nemá, musí holt dřít o trochu víc. (Ale kdo kdy řekl, že blogování není dřina?)

4)  Fotky a obrázky

Fotografie uvnitř článků mohou mít několik funkcí...

Mohou být například součástí obsahu. Dokážete si představit recenzi na nějaký kosmetický produkt bez toho, aby bylo ukázané, jak vlastně vypadá? A nebo že bych v některém ze svých návodů neukázala, co daný kód udělá? (Většinou se sice snažím o živou ukázku, ale o to teď vůbec nejde...)

Dále mohou článek trochu odlehčit. Dovolit čtenáři, aby si trochu odpočinul od čtení a nemusel jen zpracovávat kvanta textu. Celý článek udělají vizuálně atraktivnější, a navíc, když jej sdílíte třeba na Facebooku, obrázek se objeví v odkazu, což může přitáhnout další čtenáře!

Ale opět si dejte pozor na to, jaké obrázky na blogu používáte. Pokud si je neděláte sami, nestahujte je jen tak z internetu a nevkládejte je do článků bez zdrojů. (Ale pozor, fotka s popiskem např. "Zdroj: Tumblr" je také špatně!)

Pokud jste na vážkách, jaké fotky použít, hledejte takové, které byly zveřejněny s licencí Creative Commons Zero (neboli CC0, někdy také nazývané Royalty Free). Pak si s fotkami budete moct dělat co chcete, a to dokonce bez toho, že byste museli uvádět zdroj.

5) Pár slov o sobě

Myslím, že na každém blogu by nemělo chybět pár slov o vás (jeho autorovi) - ať už ve formě několika řádků v postranním menu nebo samostatné stránky. Nemusíte zrovna sepisovat svůj životopis, stačí pár řádků, ve kterých představíte sebe a svůj blog, a třeba nějaká vaše pěkná fotka.

Přijde mi, že i taková - na první pohled maličkost - blogu dodá na lidskosti.

A co podle vás nesmí chybět na blogu? Co by tam naopak být nemělo? Dejte mi vědět v komentářích!

16 komentářů:

  1. Povedeny clanek. Pod vse se mohu s klidnym svedomim podepsat. Hlavne pod to kombinovani jazyku. To bych trestal karabacem:) Jinak pred casem jsem sepsal neco podobneho, jen obsahlejsiho. Pokud te to zajima, urcite jukni. :) http://frogos.cz/nesvary-blogu-aneb-13-veci-me-vytaci/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Karabáč mi přijde trochu moc, ale chápu tě (už jenom pro ten bordel, co to musí dělat ve vyhledávačích - když hledám anglicky, přecejenom čekám, že budu číst články v angličtině )...

      Tvůj článek jsem určitě už několikrát četla a s většinou bodů v něm souhlasím. Do kritiky toho, co kdo píše, se ale pouštět nechci. Každý, ať si píše o tom, co ho baví, a má z toho radost. Čtenáře si to může a nemusí najít, ale to už není problém těch, které (například) ty unboxingy nezajímají.

      (Tvou averzi k blog.cz ale rozhodně sdílím!)

      Vymazat
  2. Souhlasím s článkem, ikdyž já jsem zrovna ten člověk, který má na blogu obrovský mrak štítků :D
    Mně osobně přijde na (českých) blozích zbytečný překladač, protože automatickým přeložením vznikají vcelku pozoruhodné nesmysly. Když si takto přeložíš článek z angličtiny, tak ještě zvládneš rozluštit, co tam významově patří, protože ovládáš oba jazyky. Ale když někdo umí jenom anglicky a o češtině nikdy neslyšel, tak mu výsledný text stejně nebude dávat smysl.
    Fotky zásadně pořizuji vlastní, akorát ze začátku jsem používala obálky ze stránek nakladatelství.
    Vlastní obsah je pro mě velice důležitý. Když jsi oficiální instituce a nějaký bloger zkopíruje tvůj článek nebo obrázek, tak mi přijde, že se můžeš spíš bránit, než když jsi bloger... a článek ti ukradne jiný bloger (bohužel se mi stalo).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář! :) S kopírováním obsahu potíže vždycky byly, jsou a budou. Většina blogerů nemá čas, nervy a peníze na to si třeba shánět právníka kvůli pár řádkům nebo fotce. Už jen dokázat, že jde o tvou práci, nemusí být jednoduché, natož donutit druhého, aby ji z webu stáhnul...

      I mně už se stalo, že jsem zveřejnila článek a o týden později jsem našla úryvky z něj (doplněné trochou vlastního textu) na jiném blogu. A jak pak dokázat, jestli to je náhoda a nebo zlodějna? Nakonec jsem to nechala plavat a říkala si, že ten článek byl přece pro dobrou věc a že čím víc lidí se o tom dozví, tím líp. (Ale radost jsem z toho moc neměla.)

      Vymazat
  3. S vacsinou sa stotoznujem, ale co sa paci jednemu, nemusi sa pacit druhemu.. jedine, co pises a mne vobec nevadi, su anglicke nazvy. Samozrejme, ak by niekto pisal clanok o narodnych krojoch, anglicky nadpis sa nehodi 😃 ale inak v nich nevidim problem, dokonca sa mi pacia, anglictina je svetovy jazyk, vsadepritomny a mam ju rada 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angličtinu zbožňuji a budu podporovat všechny, píšou své články i v angličtině, ale když se míchá s češtinou/slovenštinou na jedné stránce, dělá to jen bordel. :) Je tolik možností, jak tyto jazyky od sebe oddělit... Možná to dá trochu víc práce, ale výsledek za to podle mě stojí.

      Díky za komentář!

      Vymazat
  4. Díky za zajímavý článek! Já jsem zpočátku taky bojovala s potřebou psát tu a tam něco anglicky. Ale povedlo se mi nad tím zvítězit. V češtině mi některé věci přijdou divné, například facebookové "Dejte stránce To se mi líbí", ale jsem odhodlaná držet blog v češtině, takže je to tam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že některým výrazům nemá smysl se bránit. "Dejte stránce To se mi líbí" bych klidně nahradila "Dejte stránce like / lajk", je to výraz, se kterým už se většina Čechů sžila a který už vůbec neruší... Spíš jsem měla na mysli takové to, když se článek jmenuje "My Christmas wishlist" a je psaný česky.

      Díky za komentář!

      Vymazat
  5. Naprostý souhlas! Ikdyž některé věci mi až tak žíly netrhají. Například to množství štítků. Jako jo, je to neestetický, vypadá to hrozně, je to nepřehledný, ale dá se to skousnout. :)
    I tu angličtinu přežiju (pokud má teda blog aspoň stovky zobrazení za den a to i ze zahraničí - jinak v tom nevidím smysl), ale nedokážu překousnout anglický výrazy v česky napsaným článku ;D to bych autorce prsty utrhla, aby už nikdy takový "skvost" nemohla vypustit ven. :D
    Každopádně obdiv ode mě má každý blog, který má všechno, co popisuješ, v pořádku! :)
    Michelle B - blog
    Facebook - portfolio :)

    OdpovědětVymazat
  6. Můj blog snad odpovídá.
    Jen ty obrázky v článku mi nejdou. Kolikrát si říkám, že mám moc dlouhý text, najdu vhodný ilustrační obrázek... a pak se mi na blogu vůbec nelíbí a raději ho smažu. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, Kájo! :) I když obrázky můžou článku opravdu pomoct, tak než tam hodit nějaký, co s článkem nemá vůbec nic společného a nehodí se do něj, je lepší tam nedávat žádný...

      Vymazat
  7. Zajímavý článek. :) Díky za něj.

    OdpovědětVymazat
  8. Perfektný, stručný, praktický článok, ktorý nemá v úmysle nováčikov len "strašiť" a odrádzať...

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkné shrnutí. Myslím, že jde hlavně o ten obsah!

    OdpovědětVymazat
  10. Kombinace anglický nadpis + český článek mi přijde dost zmatečná. Může na blog přivést cizojazyčné čtenáře, kteří si ale, chuderkové, vůbec nepočtou...
    S tím zarovnáním: zarovnání vlevo je podstatně lepší než do bloku, i když by se blok mohl zdát upravenější. Ve skutečnosti to opticky vytvoří neproniknutelnou masu textu, kterou se člověku nechce číst.
    S tím trochu bojuju, mám to kdovíproč přednastavené na zarovnání do bloku a občas si nevzpomenu, že to mám upravit. :(
    Za sebe bych dodala ještě helblátka. Jo, i v roce 2018 pořád vídám na blozích cosi blikavého a hýbavého. Lidi, vás to nerozčiluje, když čtete? :D

    OdpovědětVymazat
  11. Velmi zajímavý a zábavný blog, Julie.Keep to a hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat