Jak upravit názvy článků

Pokud máte blog na Bloggeru, určitě jste si někdy všimli, že když rozkliknete článek, zobrazí se vám v názvu karty/lišty prohlížeče něco ve tvaru:  "Název blogu: Název článku". To není moc přehledné, že? Především v okamžiku, kdy máte karet otevřených několik. V dnešním návodu si ukážeme, jak zařídit, aby se na kartě zobrazil pouze název článku a nebo název článku a až poté název blogu.

Začněte tím, že si otevřete svůj blog v editoru Bloggeru. Vlevo v nabídce si vyberete "Šablona" a potom kliknete na tlačítko "Upravit HTML". Otevře se vám HTML editor.
Klikněte do něj (to je velmi důležité), zmáčkněte Ctrl+F (Command+F máte-li Mac) a do vyhledávací lišty, která se vám zobrazí v pravém horním rohu, zkopírujte tento kousek kódu:
<title><data:blog.pagetitle/></title>
HTML editor Bloggeru by vám ho měl zvýraznit v některém z prvních řádků. Teď už si jenom vyberte, jaký formát se vám zamlouvá nejvíc, a zvýrazněný řádek jím nahraďte. A nezapomeňte všechny změny uložit!

1) Pouze název článku

Chcete-li, aby se vám na kartách zobrazoval pouze název článku, nahraďte zvýrazněný řádek tímto kódem:
<b:if cond= 'data:blog.pageType == "index">
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/></title>
</b:if>

2) Název článku a název blogu

Pokud byste chtěli, aby se vám na kartách objevovalo "Název článku (pomlčka) Název blogu", není nic snazšího, než si zkopírovat tento kousek kódu:
<b:if cond= 'data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> - <data:blog.title/></title>
</b:if>

3) Vlastní

Máte rádi všelijaké ozdůbky, srdíčka a speciální znaky a rádi byste je viděli  i na již zmíněných kartách? I to se dá zařídit, bude ovšem potřeba, abyste si kód upravili sami. Jak na to?

Základ nám zůstane stejný. Klidně si teď zkopírujte tento kód a nahraďte jím už tolikrát zmiňovaný zvýrazněný řádek.
<b:if cond= 'data:blog.pageType == "index">
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title> (...) </title>
</b:if>
Teď už budete jenom přidávat na místo, kde je teď závorka (...).
<data:blog.pageName/> - Toto přidáte na místo, kde budete chtít zobrazit název článku.
<data:blog.title/> - Toto přidáte na místo, kde budete chtít zobrazit název blogu.
A to je vše!

Pokud se rozhodnete můj malý tip vyzkoušet, rozhodně mi nezapomeňte do komentářů dát vědět, jak to dopadlo a na kterém blogu se můžu na výsledek podívat.

3 komentáře:

  1. A já jsem ráda, že přišel vhod. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vlastne som si nikdy nevšimla, že sa to na karte zobrazuje takto. :-D Môj blog zobrazuje názov článku a potom názov blogu, každopádne tento návod určite niektorí blogeri ocenia, takže vďaka ti zaň. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je možné, že některé šablony mají tento kód už zabudovaný - můžeš se schválně podívat, jak to vypadá u tebe, když si vyhledáš <*title*> (samozřejmě bez hvězdiček).

      Vymazat